KENMERKEN VAN HET VIRUS

Mexico was begonnen monsters te sturen naar Canada en de CDC in de Verenigde Staten om te helpen het nieuwe virus te genotyperen. Eind april 2009 werd het veroorzakende virus geidentificeerd als een nieuwe stam van het influenza A virus, subtype A/H1N1.

Maria Adela was het eerste sterfgeval waarbij naderhand officieel de nieuwe influenzastam is bevestigd.

Ook de eerder genoemde 4-jarige jongen in Perote testte positief voor deze varkensgriep. De CDC hielp Mexico toen met het opzetten van hun eigen laboratorium om het H1N1-virus sneller te kunnen diagnoseren en bevestigen.

Het is een bijzondere vorm van varkensgriep die van mens op mens wordt overgebracht. Men denkt dat het een mutatie of meer specifiek een reassortment van genen is in een combinatie die nooit eerder werd vastgesteld van vier bekende stammen van het influenza A virus subtype H1N1. Een ervan is endemisch (komt momenteel voor) bij mensen, een is endemisch bij vogels en twee zijn endemisch bij varkens.

 

Verschijnselen

De verschijnselen van de Mexicaanse griep vertonen veel overeenkomst met de gewone seizoensgriep, namelijk loopneus, keelpijn, hoesten, plotselinge koorts, spierpijn, vermoeidheid, algemeen ziektegevoel en gebrek aan eetlust. Wat opvalt is dat de patienten meer last hebben van misselijkheid, braken en diarree. Dat komt waarschijnlijk doordat dit virus behalve het slijmvlies van de lcuhtwegen ook dat van maag en darmen aantast.

 

Risico op complicaties

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia merkt op dat de meeste ziekenhuisopnamen berekking hebben op personen die ook een onderliggene aandoening hadden zoals astma, diabetes, overgewicht, coronairlijden of een verzwakt immuunsysteem.

Bij seizoensgriep lopen bepaalde risicogroepen meer risico op complicaties.

Statistieken suggereren dan jonge volwassenen in verhouding meer risico lopen bij de Mexicaanse griep dan bij seizoensgriep.

De Minister van Gezondheid van Mexico zei op 3 juni dat 70 procent van de overledenen een leeftijd hadden tussen de 20 en 54 jaar.

Volgens de chief medical officer voor Engeland en Wales Sir Liam Donaldson lopen ook zwangere vrouwen meer risico.

Directeur-generaal Dr. Keiji Fukuda van de WHO:

"Gebaseerd op vroegere pandemieen zou het een redelijke schatting zijn om te zeggen dat misschien een derde van de wereldbevolking geinfecteerd zou raken."

"Hoewel de meeste personen slechts een milde infectie krijgen, betekenen de grote aantallen die bij een wereldwijde pandemie zijn betrokken dat er nog steeds grote aantallen personen zijn die longontsteking zouden kunnen ontwikkelen, beademingsapparatuur nodig hebben, die zouden kunnen sterven."

 

Overdracht

Het virus wordt vooral overgebracht met slijmdruppeltjes via de lucht die vrijkomen door te hoesten of te niezen. Deze druppeltjes kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling.

Via de lucht komen virussen ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden

door aan aanraken van besmette oppervlakken en dan het aanraken van ogen, neus of mond.

De besmetting kan ook overgedragen worden door de mond met een hand af te schermen tijdens het hoesten en dan via voorwerpen die erdoor aangeraakt zijn.

 

Incubatietijd

De incubatieperiode (de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen) is volgens de huidige kennis 2 tot 7 dagen na de besmetting tot maximaal 10 dagen.

Verspreiding

Tijdens eerdere pandemieen hadden griepvirussen minstens zes maanden nodig om 100.000 te kunnen besmetten. De Mexicaanse griep blijkt zich sneller te verspreiden dan andere virussen en had hier slechts 6 weken voor nodig.

In begin juni, terwijl het virus zich werelwijd verpreidde, verklaarde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak tot een pandemie en merkte daar ook bij op dat het virus tot dusver van 'middelmatige ernst' is geweest. De WHO voorziet echter een somberder beeld, als het virus zich verpreidt naar minder ontwikkelde landen met slechtere gezondheidszorg systemen. Vanaf juli ging het virus door zich wereldwijd te verpreiden, speciaal in landen op het Zuidelijk Halfrond, waar het wintergriepseizoen is begonnen. De laatste WHO update uitgegeven op 6 juli

 

        KENMERKEN

 Horizonte Verde