DE GESCHIEDENIS VAN ZILVER

 

Het gebruik van zilver kent een lange geschiedenis. Zilver is ook eeuwenlang gebruikt om een reeks ziekten te voorkomen en behandelen, m.n. infecties. Het is goed gedocumenteerd dat zilver in het Oude Griekenland en Rome werd gebruikt als desinfectans voor water en andere vloeistof opslag. Zilveren munten werden in de vloeistofkannen geleged om sterilitijd te behouden. De Amerikaanse kolonisten in de negentiende eeuw legden routinematig een zilveren dollar in vaten met vloeistof om bederf te vermijden en recentelijker heeft NASA zilver gebruikt om waterzuiverheid te bewaren op de space-shuttle.

 

3000 - 2500 v.G.T.

Het oude Mesopotamie (tegenwoordig Irak)

De Sumerianen waren goede juweliers en gebruikten alabaster, ivoor, goud , zilver, carnelia en lapis lazuli. Een Sumerische koningin van Ur (tegenwoordig Tall al-Muqayyar) beschikte over zilveren en gouden sieraden.

 

Het Oude Egypte

In deze periode ontstaat de eerste Egyptische Dynastieen en de opgeschreven geschiedenis. Goud en electrum, een natuurlijke legering van goud en zilver was afkomstig uit de bergen van de Oostelijke Woestijn en Nubia, maar zilver was aanvankelijk nog onbekend zodat men er ook geen woord voor had.

Tijdens de 3de Dynastie (2650-2575 v.G.T.) werd zilver in Egypte geintroduceerd, maar het was zeldzaam en nog waardevoller dan goud.

Ook tijdens de 4de Dynastie (2575-2467 v.G.T.) waren de zilveren armbanden van de Egyptische koningin Hetephere I dunner dan haar extravagante gouden juwelen.

 

2000 v.G.T. - Kreta (Griekenland)

Een zilveren mok die in Gournia op Kreta werd gevonden dateert uit de Minoan cultuur

(2700 - 1450 v.G.T.)

 

1900 v.G.T. - 12de dynastie (Egypte)

De waarde van zilver was tijdens de 12de Dynastie (1937-1759 v.G.T.) inmiddels gedaald tot de helft van goud; blijkbaar was de aanvoer veel beter geworden. De waarde van levensbehoeften zoals brood, bier, kleding en andere handelsartikelen werd uitgedrukt in het gewicht van edelmetalen.

Tijdens de regering van Amenemhat II waren zilveren vaten in gebruik die onder Kretense invloed ergens in Azie waren gemaakt. Mogelijk begon men ook met het gebruik van zilveren bestek.

 

1200 v.G.T. - Mycenae (Griekenland)

Sommige zilveren vazen en kannen uit Mycenae, op het noordoostelijke deel van de Peloponnesos dateren uit het late bronstijdperk.

 

1200 v.G.T. - Troje (Turkije)

De Schat van Priam bestond uit een grote zilveren beker met gouden sieraden.

 

1000 - 500 v.G.T.

Om de handel te vergemakkelijken gebruikte men in de Oudheid diverse metalen in verschillende vormen en gewichten.

De Foeniciers (1550 - 300 v.GT maakten of verhandelden na de Bronstijd zilveren schalen naar de Grieken.

In westelijk Klein Azie en in China verschenen min of meer gelijktijdig de eerste metalen munten aan het einde van de zevende eeuw v.G.T.

 

850 v.G.T. - Perzie (huidige Iran)

Omstreeks 900 - 800 v.G.T. had men ook in Perzie zilveren vazen.

 

580 v.G.T. - Aegina (Griekenland)

Aegina is een eiland in het midden van de Saronische golf.

Aan het eind van de zesde eeuw v.G.T. werden hier de eerste zilveren munten geslagen.

De geschriften van de Griekse filosoof Herododus (484-425 v.GT) bevestigen het gebruik van zilver voor de 5de eeuw v.GT.

 

500 - 400 v.G.T. - Griekenland

Een via de Foeniciers aangeschafte kunstzinnige zilveren schaal dateert uit de 5de eeuw v.GT.

In de vijfde eeuw v.G.T. gebruikten ze zilveren vaten om water en andere vloeistoffen fris te houden. Blijkbaar was men op de hoogte van de bederfwerende werking van ilver.

 

500 v.G.T. - Toscane en Umbrie

In de 6de eeuw v.G.T. breiden de Etrusken hun in invloed uit over Italie en hebben zij koningen in Rome.

In 475 v.G.T. worden ze voor de kust van Napels verslagen door de Grieken.

Deze voorgangers van het latere Rome hadden behalve zilveren vazen tevens de beschikking over zilveren toiletartikelen.

 

330 v.G.T. - Macedonie

Alexander de Grote (356 - 323 v.G.T.) vervoerde tijdens zijn strijdtochten water en vloeistoffen in grote zilveren urnen op karren voortgetrokken door ossen. Waarom zouden ze dat zware zilver verslepen als het niet nuttig was gebleken.

In het Hellenistische tijdperk werden m.n. in Antiochi en Alexandrie zilveren vazen versierd met relief.

 

200 - 0 v.G.T.

De Romeinen

Maakten tijdens hun veldslagen in Griekenland en Klein Azie grote hoeveelheden onbewerkte zilveren staven buit.

 

27 v.G.T. - RomeOok de Romeinen bewaarden wijn in zilveren urnen om bederf tegen te gaan..

Romeinse soldaten hadden soms een zilveren munt onder de tong.

Volgens Plinius werd zilver gebruikt als verbandmateriaal voor wonden.

De Boscoreale schat in Pompei is tijdens de vulkanische uitbarsting in 79 G.T. bespaard gebeven.

Tijdens de laatste geweldadige eeuwen van de Romaanse Oudheid werd veel zilverwerk begraven.

 

500 - 1000

Het Christendom

In de vroege Middeleeuwen werd uiteraard veel zilver en goud verwerkt voor allerlei relikwieen voor de Roomse Kerk.

 

700 v.G.T. - Tang dynastie (China)

Ten tijde van de Tang Dynastie (618-907) begonnen de keizers en hun hofhouding te eten met gouden en zilveren chopsticks.

 

1000 - 1500

West Europa - De middeleeuwse lepel was van hout, hoorn, zivler, e.d.

De toenemende welvaart van de koninklijke hoven, de aristrocatie en later van de kooplieden leidde tot de vestiging  van wereldlijke werkplaatsen in de grote steden en in 1202 werd in Parijs het eerste Gilde van Edelsmeden gesticht.

In de Middeleeuwse beschermde het gebruik van zilveren schalen, mokken en bestek de welgeselden deels tegen de pest. Ook hier was dus bekend dat ziektekiemen niet goed konden overleven in aanwezigheid van zilver.

 

Ayurveda

Drieduizend jaar voor het begin van onze jaartelling werd in India al de ayurvedische geneeskunde toegepast. Het is daarmee de oudste geneeskunde ter wereld. Aurveda kan men onderverdelen in acht methoden. Rasayana is een van de acht geneesmethoden in de Ayurveda en beschrijft een kruidenpreparaat dat een jeugdige toestand van lichamelijke en mentale gezondheid bevordert en aldus levensgeluk vergroot. Ze werken versterkend en worden daarom aan kleine kinderen gegeven als tonicums en ze werken verjongend en worden daarom aan personen van middelbare leeftijd en bejaarden gegeven voor longevity.

Fijn verwreven zilver wordt in de Ayurveda gebruikt in versterkende en verjongende middelen.

 

1500 - 1600

Spaanse Zilvervloot uit Amerika.

 

1800 - 1900

Kolonisten in Australie legden zilveren voorwerpen in hun watertanks om bederf te vertragen.

Pioniers die door het Amerikaanse Westen trokken merkten dat zilveren of koperen munten in hun watertanks bacteriegroei en algen tegen ging.

Aan de grens met de beschaving in het Wilde Westen werden zilveren dollars in melk gelegd om het vers te houden.

 

In het begin van de 19de eeuw gebruikten artsen met gunstig resulaat zilveren wondhechtingen.

Vanaf 1834 bestreed de Duitse obstetricus F. Crede blindheid bij pasgeborenen met oogdruppels van een 1% zilvernitraat oplossing.

Tijdens de geboorte konden namelijk ooginfecties worden opgelopen. Sindsdien is dat vele jaren wettelijk verplicht gebleven.

 

In de verdere 19de eeuw werd Argentum colloidale, oftewel Argentum Crede, oftewel Collargolum toegepast bij verkoudheid en huidinfecties.

 

1900 - 1950

Vanaf 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog werd bij soldaten zilverblad gebruikt om wondinfectie te bestrijden.

In de Lancet  van 16 februari 1918 beschrijft Th. H. Anderson Wells het intraveneus gebruik van CS.

Talrijke studies in het begin van de 20ste eeuw correleerden lage zilverwaarden in het plasma met infecties en suggereerden zo dat zilver een essentieel micromineraal was dat vervanging vereiste.

Men ontdekte dat lichaamsvloeistoffen colloidaal van aard zijn en daarom werden studies met colloidaal zilver uitgevoerd.

In de jaren twintig werd VS de keus van artsen en het werd op grote schaal in ziekenhuizen gebruikt, m.n. door KNO-artsen. Maar door onjuist bereide en onstabiele of te hoog gedoseerde CS ontstond bij sommigen ook argyrie.

 

In de jaren dertig was de productiemethode van CS echter nog steeds kostbaar en de farmaceutische industrie ontwikkelde het goedkopere sulfanilamide, de sulfapreparaten, die topisch, oraal of per injectie werden toegediend.

In 1940 waren er bijna 50 verschillende zilververbindingen op de markt.

Tijdens de jaren 40-45 kwam het werkzame penicilline tot ontwikkeling.

Nu er alternatieven waren onstond eind jaren veertig oppressie door de FDA omdat CS onveilig zou zijn.

 

1970 - 1990

Dr. Carl Moyer van de chirurgische faculteit van Washington University.

Dr. Harry Margraf, hoofd biochemicus in St. Louis.

Men had een sterk en veilig antisepticum nodig voor grote lichaamsoppervlakken.

22 getest antisepticums hadden allen nadelen en bleken  onwerkzaam tegen een aantal schadelijke organismen zoals Pseudomonas aeruginosa.

Zilver bleek het effectiefst. Het wordt inmiddels al weer jaren gebruikt in belangrijke brandwondencentra in de VS. Dr. Robert D. Becker werd een pionier bij de klinische toepassing van CS. Volgens hem was CS werkzaam tegen alle getest organismen.

 

In de jaren negentig kon CS inmiddels goedkoper worden geproduceerd en werd in de alternatieve geneeskunde met allerlei claims gepromoot.

De FDA klassificeerde CS als pre1938 geneesmiddel mits de fabricage en het gebruik hetzelfde is.

In 1992 kreeg de arts Paul Farber ernstig last van Lyme met parese. Antibiotica hielp onvoldoende, maar hij kreeg er wel Candida van. CS hielp tegen beide.

Van aanzienlijk belang is dat er geen bekende bacteriele resistentie is ontwikkeld tegen het zilverion in tegenstelling tot de huidige antibiotica.

 

 

 

 COLLOIDAL SILVER

 Horizonte Verde